Vakantie voorbereidingen!

Gepubliceerd op 29 mei 2022 om 13:35

De vakantie periode komt weer dichterbij, gaat de hond mee naar het buitenland? vergeet dan niet de Rabies vaccinatie!

 

Regels voor een vakantie met uw hond binnen de Europese Unie:

 

 

 

 • Uw hond moet een officieel Europees dierenpaspoort hebben.
  Gaat u met uw hond naar het buitenland, dan dient u in het bezit te zijn van een officieel Europees dierenpaspoort. Niet iedere hond met een vaccinatie paspoort heeft een officieel Europees dierenpaspoort. Laat uw dierenarts voorafgaand aan uw vakantie met uw hond bepalen of het om een officieel Europees dierenpaspoort gaat. Is uw hond geboren op of na 29 december 2014 dan dient u in bezit te zijn van een nieuw Europees dierenpaspoort, waarin de identificatiegegevens en rabiës vaccinatie zijn gelamineerd.

 

 

 • Uw hond moet gechipt zijn.
  Hoewel in sommige vakantielanden een tatoeage nog wordt geaccepteerd (geplaatst voor 2011), adviseren wij echter de hond te laten chippen als u met uw hond de grens over gaat. De chip moet zijn geplaatst voordat de hond tegen rabiës wordt gevaccineerd. Let op: is uw hond geboren op of na 1 april 2013 dan geldt ook binnen Nederland een chip en registratie verplichting.

 

 

 • Uw hond moet rabiës gevaccineerd zijn.
  In Nederland vaccineren we niet standaard tegen rabiës. De rabiës vaccinatie is dus geen onderdeel van de ‘jaarlijkse cocktail’. De rabiës vaccinatie wordt pas gegeven wanneer u met uw hond naar het buitenland gaat. Er zijn verschillende soorten rabiës vaccinaties met een verschillende geldigheidsduur. Wij gebruiken een rabiës vaccinatie met een geldigheidsduur van 3 jaar.
 • De rabiës vaccinatie geldt alleen als de vaccinatie datum gelijk is aan of later is dan de chip datum.
 • Een rabiës vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek worden gegeven. Deze ’21 dagen regel’ vervalt als de rabiës vaccinatie binnen de geldigheidsduur van de voorgaande rabiës vaccinatie wordt herhaald. Let op: de minimale duur kan verschillen per land. Dubbelcheck daarom altijd via NWVA wat de eisen zijn via deze check
 • De rabiës vaccinatie mag pas gegeven worden vanaf 3 maanden leeftijd. In combinatie met de ’21 dagen regel’ mag een pup dus pas vanaf 15 weken leeftijd mee op vakantie naar het buitenland. Sommige landen accepteren honden jonger dan 15 weken oud, mits zij zijn voorzien van een verklaring waarin staat dat het dier geen contact heeft gehad met mogelijk rabiës besmette (wilde) dieren. Nederland accepteert dit echter niet en daardoor mag u, na uw vakantie in het buitenland, uw hond jonger dan 15 weken oud niet over de Nederlandse grens terug naar huis vervoeren.
 • U mag maximaal vijf dieren meenemen op vakantie
 • In sommige landen gelden naast bovengenoemde wetgeving extra regels:

 

 

 • Titerbepaling.
  Sommige landen vereisen een rabiës titer bepaling (bloedtest). De rabiës titer bepaling kan pas 21 dagen na de vaccinatie datum worden uitgevoerd. Het bloed moet worden opgestuurd naar een gecertificeerd laboratorium en de uitslag duurt soms enkele weken. Als u met uw hond naar een land toe wilt gaan waar een rabiës titerbepaling verplicht is, dan dient u tijdig met de voorbereidingen te beginnen (ons advies is liefst minimaal 3 maanden van tevoren).

 

 

 • Ontwormen en behandeling tegen teken.
  • Sommige landen vereisen dat uw hond voor vertrek door een dierenarts wordt ontwormd met praziquantel (Milbemax). Bovendien zijn er landen die naast ontworming ook een behandeling tegen teken vereisen. Deze ontworming en tekenbehandeling moet in het Europees dierenpaspoort worden genoteerd met datum en tijdstip. Het tijdstip waarop deze ontworming plaats moet vinden kan per land verschillen.
  • Een gezondheidsverklaring.
   Sommige landen vereisen een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring.
  • Regels voor bepaalde rassen.
   In sommige landen gelden speciale regels voor en geldt zelfs een verbod op bepaalde hondenrassen. Het gaat hierbij niet alleen om raszuivere honden, maar ook om honden die op bepaalde rassen lijken.
   
   

   

  • Extra verplichte vaccinaties.
   In sommige landen is naast de verplichte rabiës vaccinatie ook de vaccinatie tegen parvo virus, hondenziekte, De ziekte van Weil, Hepatitis contagiosa canis verplicht. Dit is gelijk aan de jaarlijkse vaccinatie in Nederland.

   

   

  • Uitsluiten van infecties.
   In sommige landen is het verplicht om voor vertrek infecties met bepaalde parasieten, bacteriën en virussen uit te sluiten.

   

   

  Voor meer gedetailleerde regels en wetgeving van Europese landen kunt u terecht op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Regels kunnen bovendien regelmatig veranderen, wij adviseren u dan ook om voor de meest recente regels contact op te nemen met de ambassade van het desbetreffende land.

   

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.